Ett modernt AML arbete behöver vara snabbfotat och riskbaserat, men verkligheten idag är att många aktörer har byggt upp ett AML-monster med beroenden till manuella processer. Så hur gör vi nu för att inte fastna här och vilka är nyckelfaktorerna för att skapa ett modernt AML arbete?

En av de främsta och mest avgörande nyckelfaktorerna för AML arbetet är en enkel, tydlig och mer lättsam kommunikation för att skapa engagemang. I min roll som Särskilt utsedd befattningshavare på Avanza är det viktigt att nå fram kring vad vi behöver göra, varför det är viktigt och vilken framdrift arbetet har idag. För att göra det krävs nödvändigtvis inte en hårdare ton, tydligare deadlines eller rödare rapporter – framgångsreceptet tycks ligga i att göra det både enklare och roligare.

För att påbörja resan är det såklart avgörande att ha stöd från ledningen i att åtgärder mot penningtvätt är en viktig och en prioriterad fråga. Det innebär trots allt en kostnad som behöver prioriteras mot andra mer affärsnära fokusområden, men i slutändan kommer det gynna oss, våra kunder och samhället i stort. Det är inte bara lagar och regler, vi som bank har en avgörande roll i att stoppa den kriminella uppväxlingen.

När jag började på Avanza insåg jag att jag behövde anpassa min kommunikationsstil utifrån företagskulturen. För att skapa engagemang så funkade inte den klassiska riskrapporten med det akademiska språk som tillsammans med bankpyjamasen länge varit min snuttefilt. Jag har därför bytt ut färgerna röd, gul, grön i min rapportering mot symboler eller bilder som är självförklarande för vilken status aktiviteten har. Jag fokuserar på att sprida kunskap och förståelse för vad vi behöver göra för att motverka penningtvätt.

För att även få med de andra i huset på tåget ordnades en inspirationsvecka ”True Crime Avanza”. Under en hel vecka bjöd vi in till aktiviteter och föreläsningar, med både interna och externa talare, med fokus på finansiell brottslighet och hur vi tillsammans kan göra det svårare att vara en brottsling via Avanza. Vi gjorde vårt yttersta för att prägla veckan med den klassiska Avanza-kulturen som alltid har det där lilla extra. Vi tryckte upp klistermärken med handklovar, satte upp posters på skurkprofiler, pyntade med ballonger och bjöd på snutkaffe och donuts. Allt för att skapa intresse och öka deltagandet, något vi lyckades med. Vi har redan fått fler kreativa idéer för hur vi kan arbeta ännu bättre med att motverka finansiell brottslighet.

Okonstlad rapportering och roliga temadagar är nyckelfaktorer för att skapa engagemang, men det moderna AML-arbetet handlar mångt och mycket om att faktiskt automatisera manuella processer, och arbeta smartare. Vi behöver snabbt kunna anpassa interna kontroller utifrån de risker vi ser i kunders aktiviteter och transaktioner. De kriminella blir allt mer professionella och förändrar sitt beteende hela tiden. Vi behöver göra vårt yttersta för att hänga med och inte ha allt för byråkratiska processer för att justera rutiner när vi lär oss mer. För att orka det behöver vi prioritera de högsta riskerna och våga tillämpa det riskbaserade förhållningsättet i praktiken. En fallgrop i den prioriteringen är att inte skapa de grundläggande förutsättningarna i datakvalitet och systemstöd som krävs. Ett sådant arbete är mer tidskrävande och kräver en strategisk planering. För att inte tappa fart arbetar vi från båda hållen, med en långsiktig plan och med det som vi kan förbättra redan idag.

På Avanza är kundens upplevelse alltid högsta prio – även när det kommer till AML. Så länge vi får in den information vi behöver så kan vi ställa KYC-frågor med ett schysst språk som är anpassat efter kundens situation och produktengagemang. En bra kundupplevelse innebär smidiga processer där vi använder den externa data som finns tillgänglig och ställer fördjupade frågor när vi ser riskhöjande faktorer eller beteenden. Kunder med ett kriminellt syfte ska känna att vi är dem på spåren och kunder som har ett legitimt syfte ska känna sig välkomna. Vi vill att våra kunder ska tycka att de frågor som ställs är relevanta och att det är bra att vi gör kontroller.

Under vår inspirationsvecka myntades uttrycket ”Fintech against Fincrime”, för är det några som faktiskt kan utforma ett modernt AML arbete så är det vi som fintech-bolag. Därför är den sista viktiga nyckelfaktorn för att fortsätta resan till ett modernare AML arbete, att våra specialister som har kompetens inom penningtvättsrisker jobbar tillsammans med utvecklare som kan utforma de tekniska lösningar på våra utmaningar. Avgörande för det samarbetet är den enkla kommunikationen, att prioritera riskbaserat och att fortsätta ha våra kunder i fokus. Att automatisera processer, förbättra datakvalitet och systemstöd är en del av lösningen men också arbeta smartare. Hur kan vi göra det här bättre? Kanske är AI lösningen vi alla väntat på?

Karoline Tyan

Karoline Tyan är jurist och har arbetat med åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism sedan 2015 som konsult och inom storbank. Idag jobbar Karoline på Avanza som Särskilt utsedd befattningshavare och ansvarar för att de åtgärder som krävs för att följa penningtvättslagen och föreskrifterna.

Hämta ditt exemplar av Compliance Nytt, nummer 1-2024, här.

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.