Sharp Recruitment & Consultants träffar Mikael Karlsson, fd VP Head of Global Compliance på Klarna & Chief Ethics & Compliance Officer på Telia, och numera investerare och styrelseordförande för olika företag. Mikael berättar mer om hur hans karriär började på Finansinspektionen för att idag cirka 18 år senare, studera till att bli polis!
Efter avslutade juridikstudier så inledde du arbetslivet på Finansinspektionen. Skulle du säga att det var starten till din framtida compliancekarriär?
Det blev absolut starten visar det sig i efterhand men där och då visste jag inte ens vad en compliance-person eller funktion var.
Du har ju hunnit med att sitta som ansvarig compliancechef på stora företag som exempelvis American Express, Klarna och nu senast Telia. Vad anser du vara det mest utmanade i denna roll och har det varit en röd tråd gällande denna utmaning, oavsett vilket bolag du har befunnit dig på?
Utmaningarna har faktiskt i många delar varit olika. Allt från att behöva implementera regler och processer skrivna av ett huvudkontor på en annan kontinent, till att orka hänga med i produktutvecklingen och ambitionen från bolaget att utmana etablerade spelare, trycktesta myndigheter och politiker samt att jobba med regler som togs fram innan man ens kände till att det skulle kunna finnas produkter med de egenskaper som man nu jobbar med. Till att man verkar i börsnoterad miljö där kontorspolitik och väsentligt längre beslutsvägar krånglar till tillvaron eller att blota storleken på organisationen gör det svårt och trögt.
Dom senaste åren har du valt att fokusera på styrelseuppdrag, hur kommer det sig?
Jag har haft ett tänk sedan länge att jag vill in i den miljön. Att kunna jobba mer med organisation och strategi men också betydligt mer kommersiellt vilket är väldigt kul. Den vinkeln är inte så lätt att få när man väl har satts i facket ”compliance-person” och när man har en operativ roll i ett företag.
När jag slutade på mitt senaste arbete fick jag också en möjlighet att tänka efter kring vad jag ville göra framåt och då beslöt jag mig för att inte leta efter en ny operativ roll utan undersöka andra möjligheter och då ganska omgående öppnades sig flera intressanta styrelsemöjligheter.
Hur ser du på compliancefunktionens utveckling i Sverige idag rent generellt?
Regelkraven ökar men det är i sig ingen nyhet men däremot blir rollen mer och mer komplex. Man ska nämligen också hänga med avseende teknik, produkt, IT men även avseende det kommersiella. För gör du inte det så blir du obsolet och funktionen blir lätt en nej-sägare eftersom man inte förstår vad man kanske egentligen skulle kunna göra. Och så fort funktionen blir en nej-sägare har man förlorat sitt inflyttande och är inte längre relevant.
Sen ökar kraven på integritet, dvs att bolagen ska leva upp till en uppsjö av krav, att kunder ska behandlas korrekt, personal, leverantörer samt samarbetspartners.
Jag tror också gränsdragningen mot andra funktioner blir mer och mer utmanande. När jag började var det gränsdragning mot juridik som var svår, sedan klev risk in på området. Nu är det massor av ”nya” områden/funktioner. Tex hållbarhet, etik, IT-säkerhet, privacy etc. Vissa tycker att det i delar ska hanteras av compliancefunktionen medan vissa absolut inte tycker det. Vem som gör vad i alla delar kanske inte är det viktigaste men det måste vara definierat och tydligt, vilket är väldigt svårt.
Sedan cirka ett år tillbaka sitter du som styrelseordförande på TransferGalaxy. Varför valde du att tacka ja till det uppdraget och för oss som ej vet, vilka är TransferGalaxy?
TG som vi säger är ett bolag som faktisk har en produkt som gör nytta. Vi vänder oss primärt till immigranter som har vänner och familj kvar i sina hemländer. Ofta fattigare länder som kanske har drabbats av både krig och naturkatastrofer och där personer på plats har ett stort behov av att få finansiell hjälp. Givetvis vill vi också växa och tjäna pengar men produkten gör så att man på ett enkelt och förhållande vis billigt sätt kan skicka pengar till de man bryr sig om. Allt görs digitalt via vår App. Produkten och de regioner som våra kunder skickar mest pengar till omskrivs och omtalas ofta som både högriskprodukter och högriskområden utifrån ett penningtvätts- och terroristfinansieringsperspektiv. Och i många delar är det sant att risken är förhöjd men samtidigt känner jag mig väldigt trygg med TG:s processer, metoder och personal inom detta område.
Jag kan berättas att jag initialt kände en viss tveksamhet till förfrågan från bolaget men efter att ha träffat grundarna, VD och de största investerande så blev jag mer och mer intresserad. Här såg jag en jättemöjlighet att påverka och kanske också hjälpa bolaget inom de områden där omvärlden har en onyanserad bild av riskerna.
Jag fick höra på ryktesväg att du har valt att utbilda dig till polis? Det kan ju tyckas vara något ”udda” för en person med din bakgrund och all den erfarenhet du har. Berätta mer om detta?
Känner att jag är halvvägs i livet rent yrkesmässigt och att jag vill i väg från kontorsrollen och från den operativa rollen inom compliance. Känner att jag vill ha ett yrke där jag gör konkret nytta i nuet, där jag kan hjälpa människor och mer bidra tillsamhållet. Kan låta som floskler men jag känner verkligen det rent genuint. Tror också jag kan ha stor nytta av mina kunskaper i en polisroll med. Samtidigt så vill jag ha kvar örat mot rälsen avseende finansbranschen vilket jag kan om jag har kvar en del intressanta styrelseuppdrag.
Företag, oavsett bransch, skriker mer och mer efter specialistkompetens och det blir alltmer svår rekryterat. För ett par år sedan kunde bolag som Spotify locka till sig vem som helst ute på arbetsmarknaden. Idag är det helt annorlunda. Vad tror du detta beror på, dvs varför är det svårt för företag att locka till sig talanger?
Finnas nog flera anledningar till det. Tror dock talangerna blir mer och mer medvetna om sitt eget värde vilket gör att de kan ställa högre och tuffare krav på sin arbetsgivare eller sina eventuellt nya arbetsgivare. Tror också att yngre generationer, inklusive mig själv trots att jag inte är ung ☺, värdesätter andra delar i livet än ett toppjobb med utmärkta villkor. Vissa vill också kunna växla ner, ta mindre ansvar, ta en ”lättare” roll under en tid för att sedan kunna växla upp. Här tror jag inte många arbetsgivare hänger med utan man ska bara sikta uppåt och uppåt som anställd.
Jag har haft en tidigare kollega som verkligen helt prestigelöst har växlat roll så att säga nedåt, med ett mindre ansvar etc. Vilket jag tycker är helt fantastiskt och där även arbetsgivaren verkade köpa detta fullt ut. All heder till den kollegan och den arbetsgivaren.
Man kan nog säga att jag gör det med. Från ett väldigt välbetalt operativt arbete som compliance, till polisstudent. Visserligen är jobbet som polis i många delar mycket jobbigare och svårare men det är definitivt inte välbetalt eller ses som ett naturligt karriärsteg.
Min erfarenhet är att svenskar över lag har varit ganska begränsade, och kanske allra flest jurister, med att söka sig utomlands och göra karriär utanför Sverige. Vad kan det bero på?
Håller helt med dig, känner få som har jobbat utomlands. Vi kanske är så nöjda med att leva och jobba i Sverige så vi fastnar här. Eller så kanske vi är lite för trygga för att flytta på oss.
Nyheter
2024-12-11
|
Categories: Artikelarkiv, Undersökningar & rapporter2024-12-11
Categories: Artikelarkiv, Undersökningar & rapporter
Kontakt:
Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08-41 09 98 00, maila info@sharprecruitment.se, eller fyll i formuläret: