Den senaste tidens penningtvättshärvor visar att det finns allvarliga problem på den svenska finansmarknaden och i vårt närområde. Vad krävs för att förbättra den rådande situationen? Och hur ska man tänka för att prioritera rätt?

Dessa frågor och mycket mer behandlades på Sharp Recruitments nyligen fullsatta seminarium om penningtvätt. Huvudtalaren var Carina Heinlo, expert inom penningtvätt med mångårig erfarenhet av arbete med att bekämpa penningtvätt både i rollen som lagstiftare, tillsynstjänsteman och operativt penningtvättsansvarig i finansiella företag.

”Det löpande arbetet med penningtvätt är för viktigt för att drabbas av tillfälliga personalbortfall.”

Vad ska man då tänka på i sitt penningtvättsarbete? Carina anser att man först och främst måste se till att ha tillräckliga resurser på plats, vilket inte minst innefattar rätt kompetens. Den gemensamma nämnaren för att företag har misslyckats är just huvudsakligen dessa faktorer; bristande resurser och låg kompetens. I sin roll som konsult ser Carina att man inte alltid täcker upp för att till exempel Olle ska på föräldraledighet och då kan situationen snabbt bli problematisk. Det löpande arbetet med penningtvätt är för viktigt för att drabbas av tillfälliga personalbortfall. Ett förslag är att man exempelvis har en konsultlösning på plats om inte en intern lösning finns på plats.

Vidare menar Carina att det är viktigt att kontinuerligt utbilda medarbetarna om vad penningtvättsavdelningen faktiskt gör. En djupare förståelse bland medarbetare på exempelvis onboardingavdelningen underlättar avsevärt arbetet med att bättre kunna bedöma potentiella rikskunder. Att ställa rätt frågor är dock inget som är lätt, och har man inte utbildat sina medarbetare tillräckligt väl ökar riskerna till penningtvätt.

 ”…det är ytterst ledningen som har ett ansvar att se över och säkerställa att man har rätt kompetens inom företaget”.

Ett annat råd Carina ger är att alltid involvera ledning och styrelse. ”Det är oerhört viktigt att ledning och styrelse är införstådda i arbetet även om de inte arbetar operativt”. Tone-at-the-top, dvs ledningens inställning, påverkar förtagets attityd som i sin tur påverkar penningtvättsarbetet. Utöver detta är det även ledningen som har ett ansvar att se över och säkerställa att man har rätt kompetens inom företaget.

Avslutningsvis handlar penningtvättsarbetet till exempel inte om att missa en kreditprövning utan om mer allvarliga effekter som kan leda till död och förödelse genom exempelvis terrorismfinansiering. Därför är det oerhört viktigt att lyckas i sitt arbete och nyckeln till framgång, enligt Carina, är att framförallt ha rätt kompetens och tillgång till rimliga resurser.

Text: Lisa Tsiaklides, rekryteringskonsult, Sharp Recruitment

Känner du att ditt företag behöver stärka upp arbetet inom penningtvätt med resurser och rätt kompetens? Sharp Recruitment erbjuder både rekryterings- och konsulttjänster inom områdena risk, compliance och AML. Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer!

För mer information kontakta gärna Peter Ekström, VD och rekryteringsansvarig inom Risk, Compliance och AML

+46 708 13 51 85 peter.ekstrom@sharprecruitment.se

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.