Sharp Recruitment & Consultants träffar Linn Alfredsson, Chefsjurist på Microsoft Sverige, och pratar bland annat om utvecklingen av legal tech och morgondagens jurist samt Tech Academy Nordic.

Du har varit nästan exakt ett år på Microsoft i rollen som Head of Legal – berätta om ditt första år på företaget?

Microsoft är ett av världens ledande techföretag inom molntjänster, programvara och datorer. Microsofts mål är att hjälpa våra kunder nå sin fulla potential och skapa nya möjligheter med hjälp av digitala verktyg. Det är otroligt spännande att få vara en del av ett globalt företag i en internationell miljö där man som jurist får möjligheten att utmanas i sitt dagliga arbete.

Mitt första år på Microsoft har varit en otroligt spännande resa. Som chefsjurist hanterar jag allt som rör den svenska marknaden, från externa kunddialoger till interna legala frågor. Att starta förra våren mitt i brinnande pandemi i en position där jag tillhörde den svenska ledningsgruppen utan att få vara fysiskt på kontoret eller träffa kollegor var mentalt utmanande. Jag är en person som trivs med att jobba i team och gärna arbetar på kontoret för att hämta energi i de sociala sammanhangen med kollegor. Att då lära känna alla via Teams var en utmaning för mig.

Utöver det juridiska arbetet har Microsoft starka grundvärderingar såsom hållbarhet och inkludering. Detta genomsyrar hela verksamheten och drivs aktivt av ledningsgruppen med Helene Barnekow i spetsen. Det är inspirerande att få arbeta i en miljö med förebilder inom dessa områden.

Vid sidan av detta driver du Tech Academy Nordic som du är grundare till, vi som ej känner till TAN, berätta mer om vad det är?

Tech Academy Nordic grundades efter att jag bott i USA och studerat vid UC Berkeley i Kalifornien där det fanns ett stort utbud av tekniska kurser för såväl jurister som andra utbildningar. När jag väl kom hem till Sverige ville jag utveckla detta koncept och öppna ögonen för de universitet som fanns här hemma.

Tech Academy Nordic erbjuder studenter möjligheten att inspireras och lära sig mer om tekniska ämnen såsom AI, blockchain, crypto, GDPR, compliance, legal tech startups etc. Det är ett program som i genomsnitt arrangerats en till två gånger om året med syftet att jurister ska bli mer framåtlutade i teknikens värld. Det handlar främst om att väcka ett intresse och få en grundläggande förståelse för ämnen som inte alltid berörs (eller erbjuds) på juristprogrammet, men som krävs för att navigera i en digital marknad. Tidigare har vi haft talare som Microsofts nationella teknikchef, GDPR experter från Klarna, head of machine learning på iZettle och många fler.

Sedan starten har Tech Academy Nordic utvecklats till att bli alltmer digitalt och senaste två åren har all utbildning och alla events arrangerats helt digitalt. Dels för att öka räckvidden och nå ut till fler studenter under pandemin, men även för att kunna bjuda in talare från hela världen att hålla workshops och inspirera.

Projektet ligger mig varmt om hjärtat och för varje år som går ser jag fler studenter som inspireras och får upp ögonen för det jag gillar allra mest – gränslandet där juridik och teknik möts.

Legal tech är något som det pratas om väldigt mycket om i olika forum och något som du själv förespråkar, mixen mellan innovation och juridik, hur kom du in på det spåret?

För mig har teknik alltid varit ett stort intresse och det var oundvikligt att jag halkade in på legal tech under min karriär som jurist. Jag trivs bäst i gränslandet mellan teknik, innovation och juridik där jag själv utmanas och kan driva roliga projekt framåt.

Juridik och teknik lever idag i samverkan med varandra, det är oundvikligt att inte arbeta med någon form av innovation eller teknik i juridikens värld. Nästa generations jurister behöver sätta sig in i alltmer komplexa frågeställningar för att kunna navigera i det juridiska landskapet.

Legal tech är ett spår som med hjälp av innovatörer och inspiratörer utvecklats och ”boomat” de senaste åren på den svenska marknaden. När jag började föreläsa och prata om legal tech 2018 var det många som ifrågasatte vad det var för något, och om det var här för att stanna.

Jag tycker personligen att legal tech är otroligt spännande och vi ser många innovativa lösningar som utvecklats på den nordiska marknaden idag. Det är ofta de enkla lösningarna som har ett användarvänligt tänk som fastnar hos oss, dock har jurister ibland en förmåga att göra enkelheten komplex. I stort präglas legal tech rörelsen av att hitta effektiva lösningar för att öka produktivitet och minska stress.

För att nämna några exempel finns idag tjänster för digital juridisk rådgivning Lexly och Justic, även verktyg för att hantera avtalsdokumentation som Pocket Law, Precicely och Donna Legal. Utöver det finns en rad lösningar som förespråkar enkelheten och som löser ett tydligt problem, poströsta.se är en av mina favoriter i den genren. Här hoppas jag att Sverige blir ett land som kan ligga i framkant och att vi kommer se fler startups på området snart.

Hur ser du på den svenska framtiden gällande just legal tech?

För mig är det en självklarhet att juristbranschen behöver lära sig mer om teknik och innovation. Det krävs för att vara konkurrenskraftig i dagens digitala samhälle.

Framtiden inom legal tech och hur snabbt utvecklingen går kommer präglas av två saker; mindset och investeringar. Hur vi som jurister arbetar för att ändra ”mindset” och ser tekniken som hjälpmedel för effektivisering och inte ett hot kommer vara avgörande för framfarten. Investeringar i tid och lärande kommer även att vara A och O. Min tro är att legal tech marknaden ännu inte uppnått sin fulla potential och att det finns mycket mer innovativa lösningar att hämta.

Något som jag ser som en positiv trend är att det är många som hör av sig till mig genom jobbet eller sociala medier för att de är nyfikna och vill veta mer. Då jag även talar en del på temat legal tech får jag möjligheten att inspirera andra och dessutom ha örat mot rälsen för nya trender i branschen.
Norstedts juridik rapporterade förra året i sin rapport Framtidens Jurist om att ca 93 % upplever att behovet av teknisk kompetens kommer att öka samt att legal tech kommer vara en av de största drivkrafterna till förändring inom juristbranschen.
I takt med utvecklingen vi sett sedan pandemin startade, tror jag starkt på att legal tech är en framgångsfaktor för juristbranschen – men det kräver tid och investeringar.

Vi på Sharp kommer konstant in på ämnet morgondagens jurist och hur ser den framtida moderna affärsjuristen ut? Vad är din syn på detta, dvs hur ser den optimala affärsjuristen ut enligt din mening?

Morgondagens jurist är mer teknikfokuserad och kan navigera väl i tvärvetenskapliga områden, såsom teknik och juridik. Trender pekar mot att balansen mellan arbete, fritid och psykisk hälsa har en stor inverkan på yngre generationens jurister.

Den traditionella juristen som hade den blå lagboken under armen och ”duktiga flickan” attityden har redan idag bytts ut mot ett mer problemlösningsorienterat mindset där vi ifrågasätter gamla strukturer och arbetssätt. Det tror jag att vi kommer se mer av. Inte bara när det kommer till nya lösningar inom teknik och digitala färdigheter, utan även frågor som jämställdhet och välmående.

Framtidens jurister kommer att vara mer fokuserade på syftet och att skapa värde i en större kontext. En modern jurist kommer även att ha ett driv och kunna navigera tekniska lösningar utan problem – de kommer vara tech-native. Vi har gått från våra föräldrars generation som inte hade mobiltelefon när de växte upp, till att nästa generations jurister som omgivit sig av mobiltelefoner och datorer under i stort sett hela uppväxten. Det är ett skifte som skett, och branschen behöver anpassa sig därefter.

Du känns otroligt driftig och du har hunnit med väldig mycket på relativt kort tid. Med det sagt, vart ser vi dig om tre år?

Jag trivs otroligt bra inom techbranschen och misstänker att jag kommer fortsätta min karriärresa där. Mitt mål är även att fortsätta utvecklas inom de områden jag brinner för såsom juridik, hållbarhet och inkludering.

Något som jag lärt mig senaste åren är att det är viktigt att stanna upp, och faktiskt fundera på var jag lägger min tid och mitt fokus. Ett område som inspirerar mig är artificiell intelligens där vi ser en snabb teknisk utveckling och även nya regelverk växa fram. Inom tre år ser jag att utvecklingen inom området kommer ge upphov till en mängd spännande legala frågor där jag hoppas kunna bidra till den utvecklingen.

 

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.