Compliance är en ständigt växande bransch, som i en snabb takt förändras och utvecklas. Compliance Nytt stämde träff med Hayaat Ibrahim, Head of Compliance på Advokatfirman Vinge, för att diskutera vilka förändringar vi kan se idag, och vad de innebär för framtiden.
Hayaat Ibrahim är Head of Compliance på Advokatfirman Vinge. Hon kommer nyligen från ett uppdrag som Generalsekreterare för Institutet Mot Mutor (IMM), en näringslivsorganisation som arbetar kunskapshöjande för att motverka korruption. Under 2022 utsågs hon av regeringen till expert i utredningen om otillåten påverkan och korruption. Utöver detta har Hayaat andra befattningar, bland annat som ordförande för Swedish Medtechs Granskningsnämnd och varit med och grundat UN Global Compact Network Sweden. Hayaat är en av Sveriges främsta compliance- och hållbarhetsprofiler och har flera gånger utsetts till en av Näringslivets Mäktigaste Kvinnor av Dagens industri.
I grunden har Hayaat en juristutbildning, specialiserad mot korruption samt en ekonomexamen. Efter sitt uppdrag på IMM ser hon nu fram emot att återvända till Advokatfirman Vinge för att driva arbetet inom compliance och ESG i syfte att möta den ökade efterfrågan på rådgivning inom dessa områden. Härigenom får hon möjlighet att fortsätta med sitt intresse för att förebygga korruption.
– Korruption är det största hindret för att ställa om till en hållbar utveckling idag. Så länge regelverk och kontroller kan kringgås genom korruption, kommer vi inte få till en verklig förändring, säger Hayaat.
Hayaat lyfter EU-barometern och Nordic Business Ethics Initiatives korruptionsrapport som behandlar olika frågor kopplade till korruption. Hon menar att dessa belyser hur situationen ser ut i Sverige. Enligt EU-barometern anser 65 % av tillfrågade i Sverige att favorisering av vänner och familj i affärsrelationer är särskilt utbrett, vilket kan jämföras med EU-snittet på 49%. Nordic Business Ethics Initiatives compliancegranskning visade på att varannan tillfrågad svensk hade identifierat givande eller tagande av muta i sin organisation. Hayaat hoppas att rapporterna kan ha en positiv inverkan på hur svenska företag utvärderar och hanterar sina korruptionsrisker både inom och utanför Sveriges gränser, då man tidigare haft en tendens att se frågorna som oviktiga bromsklossar för verksamheten.
– Idag har en proaktiv hantering av compliancerisker blivit en affärskritisk fråga för svenska bolag. Jag har alltid ansett att compliance behöver vara affärsnära för att få verklig effekt. Därför är en djup förståelse för hur affärsverksamheten bedrivs samt kommunikation och samarbete över affärsområden viktiga delar av att lyckas med ett framgångsrikt compliancearbete. Jag tycker att man ser den mognaden mer och mer i svenska bolag idag.
Läs mer: Compliance i brytningsskede – kräver självständig funktion och ny kompetens
Tyvärr kommer fortfarande bakslag, senast i form av domen mot Shell, som ironiskt nog revs upp samtidigt som FN höll sin klimatkonferens. Domen var historisk, och skulle tvinga Shell att minska sina utsläpp med 45% till 2030. Men även inom ESG sker mycket utveckling, observerar Hayaat. Hon menar att området skiljer sig mot andra, mer klassiska risker som typiskt sett utgår från risk för bolaget. ESG har länge haft en “nice to have”-stämpel, men trenden är att frågor kopplade till klimat och miljö samt mänskliga rättigheter i rask takt blir föremål för tvingande lagstiftning. Även om Shell slipper kravet på 45% lyfte domstolen att bolag fortsatt har en skyldighet att förhindra klimatförändringar samt att eventuella framtida expansioner av gas- och oljefält kan vara i direkt strid med denna skyldighet.
På Vinge finns ett dedikerat team som arbetar brett med compliance och med en särskild inriktning mot straffrätt. Uppdragen avser enligt Hayaat bland annat olika typer av ekonomisk brottslighet såsom exempelvis bedrägerier, korruption, näringspenningtvätt och insiderbrott. Därutöver arbetar man förebyggande inom dessa områden med fokus på att utveckla, granska och implementera complianceprogram.
– Behovet inom compliance ökar intensivt och ställer numera krav på straffrättslig kompetens. Vinge har länge satsat på att bygga en mångsidig kompetens, där vårt complianceteam består av allt från tidigare poliser och åklagare med bakgrund från Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen och Nationella korruptionsgruppen. Det är unikt för branschen.
Läs mer: Compliance behöver en mångfald av kompetenser för att möta dagens effektiviseringskrav
Vinge kontaktas regelbundet för uppdrag inom internutredning, och man ser att specialistkompetensen inom området har hög efterfrågan idag. Den nya visselblåsarlagen ställer också i praktiken krav på att internutredning genomförs. Även om många större bolag har en egen internutredningsavdelning menar Hayaat att flera bolag ändå väljer att outsourca just detta uppdrag.
– Att ha en objektiv, utomstående expert som genomför internutredning är ofta fördelaktigt. Dessutom kan vi erbjuda en kompetens och ett helhetsansvar, i och med att bredden i vårt complianceteam innebär att vi kan komma in i vilket skede som helst. Därtill kan vi hantera relaterade arbetsrättsliga frågor samt tvister som uppstår med anledning av vad som framkommer i utredningen.
Compliance utveckling och nödvändighet går inte att ta miste på, och som en följd av att branschen blir mer etablerad blir compliancearbetet en viktig tillgång, eller risk, i ett bolags värde. Hayaat berättar att compliance och ESG ingår i scopet inom såväl publik som privat M&A.
– I och med att man vid ett förvärv riskerar att ärva tidigare överträdelser avseende exempelvis mutbrottslagstiftning är det idag viktigt för klienter att tidigt få en överblick av hur ett bolag hanterar sina compliancerisker samt få information om tidigare incidenter. Detta dels för att korrekt kunna värdera bolaget, dels för att få en förståelse för vilka åtgärder som behöver vidtas i anslutning till transaktionen. Givet att det regulatoriska området blir alltmer komplext kommer dessa frågor fortsatt vara högaktuella.
Text: Selma Louf
Nyheter
Kontakt:
Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08-41 09 98 00, maila info@sharprecruitment.se, eller fyll i formuläret: